Rádi byste začali klíčit, ale nejste si jistí, jestli na to máte dostatek prostoru? Oproti pěstování zeleniny a bylinek je tato aktivita dokonalá v tom, že na ni nepotřebujete vůbec mnoho místa. Stačí vám deset krát deset centimetrů prostoru na vaší kuchyňské lince. Je to tedy ideální i do malých bytů. Pusťte se do toho i vy, mungo fazole si zamilujete, nemluvě o tom, že jejich klíčky jsou velmi zdravé a výživové hodnotné.
Vysoké množství obsahových látek
Mungo fazole obsahují vysoké množství nejrůznějších obsahových látek, které mají na lidský organismus v závěru pozitivní účinky. Těšit se můžete na zvýšenou detoxikační funkci jater a ledvin, na podporu srdce a kardiovaskulárního systému, na snížení cholesterolu nebo třeba podporu imunity. Jaké látky jsou za tyto účinky zodpovědné?
- Vitamin E, vitaminy B2, B3 a B6
- Snadno stravitelné bílkoviny
- Minerální látky – hořčík, draslík, železo, vápník
- Vláknina
Jak vlastně na to?
Chcete se pustit do klíčení mungo, ale nevíte, jak na to? Vůbec nezoufejte, je to opravdu jednoduchý proces, který zvládnete i bez nějakého složitého studování si informací. Budete k tomu potřebovat speciální misku, která umožní odtok vody, a tím pádem zabrání jejímu zkažení či vzniku plísní. Dále budete potřebovat již zmíněnou vodu a samozřejmě semínka. Mungo nezapomeňte pořádně propláchnout a zbavit případných nečistot. Umístěte je do nádobky, zalijte vodou a nechejte stát. v teplých dnech si dejte pozor na možné kažení se vody. Pokud bude vše v pořádku, tak vás za dva až tři dny překvapí roztomilé klíčky, které jsou připravené k okamžitě spotřebě.
Jak s klíčky naložit? Fantazii se zde meze naprosto nekladou. Můžete si jimi zasypat namazaný chléb, přidat je do lehkého salátu anebo zakomponovat do hlavního jídla. Výborné jsou také v pomazánkách. Nebojte se experimentovat a objevovat nové chutě.